Esnek ÇalışMA

RestartLab
2 min readJun 10, 2021

Sabah dokuzda masa başına geçmeye programlanmış vücudum beynim tarafından yine sorguya çekildi. Neden belirli bir zaman aralığında çalışmak zorundayız? Her insanın verimli bir şekilde çalıştığı zaman aralığı farklı olamaz mı? Önemli olan sorumluluklarımızın, neyi ne zaman yapmamız gerektiğinin bilincinde olmak değil mi? Her seferinde önce bi kahvemi hazırlayayım sonra düşünürüz diye geçiriyorum içimden ama evde çalışmaya başladığımızdan beri kafamda sürekli bu sorular dönüyor. Şimdiye kadar bunu hiç düşünmemiş, verimliliğini nasıl kullanması gerektiğinin farkında olmayan herkesin bu sorulara kendi cevaplarını bulması gerekiyor.

Benim sabah rutinim yarım saat spor yapmak sonra acele etmeden, bir yere yetişmem gerekiyormuş gibi hissetmeden belki on sayfa kitap okumaksa başkaları da farklı rutinlere sahip olabilir ve olmalıdır hatta. Farkına varmamız gereken şey bu. Evet önceden programlanmış toplantılar, saati belirli görüşmeler olmak zorunda. Fakat benim sorumluluğuma ait olan her işi kendimi en verimli hissettiğim zaman aralığında yapmak benim özgürlüğüm olmalı. Tabi ki teslim tarihlerini göz ardı etmiyor ya da takım çalışması gerektiren görevleri yok saymıyorum. Gün içini en verimli şekilde organize etmek, saat beş olduğunda kendime güzel bir yemek hazırlayabilmek belki akşam bir saat daha bilgisayar başına oturup çalışabilmek kulağa gerçekten de güzel gelmiyor mu?

80’li yıllarda Ricardo Semler Semco fabrikasının CEO’luk görevini babasından devraldığında İK direktörü Clovis Bojikian ile çalışmaya başlamış. Semler ve Bojikian şirket içinde çalışanların motivasyonlarını ve dolayısıyla verimliliklerini arttırmak için birçok farklı yol denemiş. Joost Minnaar ve Pim de Morree, Corporate Rebels kitabında tam da bu yollardan bazılarını bizimle paylaşıyor ve bir tanesi göze çarpıyor. Esnek çalışma saatleri. Fabrikada önceden herkesin çalışma alanına her giriş ve çıkışında kart okuttuğu bir sistem vardı ki hepimiz buna aşinayız. Semler ve Bojikian bu sitemi esnek çalışma saatlerine dönüştürdü ve çalışanlarda aslında ne kadar özgür olurlarsa bir o kadar da sorumlu olacakları bilincini yaratmaya çalıştılar ve başarılı da oldular.

Günün akışını kendimizi bilerek sorumluluklarımıza göre planlamak en verimli olduğumuz anları iyi değerlendirmek anlamına gelir. Bu noktada yukarıda benim kendimi sürekli düşünmekten alıkoyamadığım sorulara cevap bulmaya çalışmak faydalı olacaktır. Her insan daha verimli çalıştığı farklı zaman aralıklarına sahip olabilir mi? Önemli olan sorumluluklarımızın, neyi ne zaman yapmamız gerektiğinin farkında olmak ise mesai saatlerimizi biraz daha esnetmek mümkün mü?

Ayşegül Güneş

--

--

RestartLab

Restartlab is a cross-industry think tank organization that uses co-creation for solving real world business problems and redefining the “work” concept.